Vår historia

Atria är Finlands största företag i köttbranschen och den största tillverkaren av köttprodukter i Östersjöregionen. Atria Foodservice i sin nuvarande form bildades i januari 2009 efter en sammanslagning med gamla Sardus Foodpartner. Vi har därför en bred produktportfölj inom flera kategorier.

En lång historia

I Atria-koncernen fanns tidigare storhushållsavdelningen Atria Lithells Storhushåll, med historik i gamla Lithells. Produktportföljen innehöll främst produkter producerade på Atria Sveriges anläggningar i Sköllersta utanför Örebro och i Fosie utanför Malmö. Under varumärken som Lithells och Samfood sålde man främst korv, hamburgare och sous vide-produkter till privata och offentliga kök. Atria Lithells storhushåll tog över kött- och charkprodukter från Sardus Foodpartner AB och bolaget Atria Foodservice AB bildas.

"Idag är vi affärsenheten Foodservice i Atria Scandinavia"

Under 2008 var både Sardus Foodpartner och Atria Foodservice affärsenheter under Atria Scandinavia. Först i januari 2009 gick bolagen samman under namnet Atria Foodservice AB. Här nedan berättar vi kort om historien bakom de företag från både Atria Scandinavia och Sardus Foodpartner som idag utgör affärsenheten Foodservice i Atria Scandinavia.

Varumärkenas födelseår

1876 Lars Jönsson
1878 Falbygdens Ost
1898 Onsala
1903 Atria
1907 Lithells
1925 Norrboda
1927 Arbogapastej
1932 Sibylla
1950 3-Stjernet
1951 Lindbergs Husmorspastej
1960 Samfood
1962 Geas
1964 Charkdelikatesser
1970 Pastejköket
1974 Lönnebergaskinka
1982 Gourmet Service
1984 Dagens Rätt Fisk
1987 Ridderheims
2007 Dagens Rätt Grönt 

Med hundraåriga anor

Historien om Lithells började 1907 då Oskar Lithell öppnade sin charkuteriaffär i Kumla. På Lithells specialiserade man sig tidigt på korv och Oskar Lithells Kumlakorv är förlagan till våra dagars varmkorv. I slutet av 1990-talet expanderade finska Atria i Sverige och 1997 köpte man Lithells. Anläggningen i Sköllersta blev Atria Sveriges flaggskepp. Idag har anläggningen i Sköllersta 350 anställda som tillverkar 30 miljoner korvar, hamburgare och sous-vide produkter om året.

Flera blir till slut en

Dagens Rätt Storkök bildades 1984 av tre framgångsrika entreprenörer. Företaget sålde i huvudsak fiskprodukter. Dagens Rätt Storkök köptes upp av AB Sardus och Sardus Foodpartner bildades. Förutom fisk såldes då kött- och charkprodukter från Sardus Chark och Delis anläggningar.

2004 blev Gourmet Service dotterbolag till Sardus Foodpartner och produktportföljen utökades med majonnäsbaserade sallader och dressingar. Sardus Foodpartner hade även säljuppdragen för Ingelsta Kalkon och Guldfågeln. 2007 lanserades även Dagens Rätt Grönt, ett sortiment med nischade, styckfrysta grönsaker.

2007 köpte finska Atria-koncernen upp AB Sardus. Atrias svenska dotterbolag Atria Sverige slogs samman med AB Sardus och det nya bolaget fick namnet Atria Scandinavia. Resan mot Sveriges mest spännande livsmedelsföretag tog sin början.