Trygghet för både dig och gästen

Allergi är ett växande problem i samhället, och det gäller inte minst allergier och överkänslighet för olika typer av livsmedel. Detta är självklart en fråga som vi tar på allra största allvar och i många fall går vi till och med längre än de krav som anges i gällande lagstiftning. Som en ledande matleverantör är det angeläget för oss att både du som kund och i sin tur dina gäster kan känna en stor trygghet i den här frågan.

Vissa ingredienser, som är kända för att ge överkänslighetsreaktioner måste alltid anges i ingrediensförteckningen då de förekommer i ett livsmedel. För att förtydliga om något av dessa ämnen förekommer i produkten är dessa markerade med fetstil eller skrivna med VERSALER i ingrediensförteckningen på respektive av våra produktetiketter.

Läs mer!

Läs gärna mer om märkning av livsmedel och om allergener och överkänslighet på Livsmedelsverkets hemsida.

 • Spannmål och spannmålsprodukter som innehåller gluten (d.v.s. vete, råg, korn, havre, spält, kamut eller hybridiserade stammar därav)
 • Skaldjur och skaldjursprodukter
 • Ägg och äggprodukter
 • Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos / mjölksocker)
 • Fisk och fiskprodukter
 • Jordnötter och jordnötsprodukter
 • Nötter, d.v.s. mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, makadamianöt och queenslandsnöt samt nötprodukter
 • Sojabönor och sojaprodukter
 • Selleri och selleriprodukter
 • Senap och senapsprodukter
 • Sesamfrön och sesamfröprodukter
 • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/kg, uttryckt som SO2
 • Lupin och produkter därav
 • Blötdjur och produkter därav

Kom ihåg att alltid läsa på förpackningen för att få den mest uppdaterade informationen!  

Våra märkningar

SärNär

SärNär var tidigare en förkortning av ”Livsmedel för Särskilda Näringsändamål” och avsåg livsmedel som på grund av en särskild sammansättning eller tillverkningsmetod skiljde sig från övriga livsmedel. Begreppet ”Särskilda näringsändamål” tas nu bort i enlighet med upphävandet av lagstiftningen. Livsmedel med påståenden om ”Fri från-” kommer att inkluderas i EU-förordningen 1169/2011 och kommer därför inte behandlas i en egen förordning. Vårt ansvar som producent förändras inte utan vi kommer att fortsätta med de processer som krävs för att garantera en säker produkt. För att särskilja dessa produkter från vårt övriga sortiment så väljer vi på Atria Foodservice att fortsätta använda kommunikationen ”SärNär” för de produkter som är lämpliga för personer som inte tål ämnen som laktos, gluten, ärtprotein, mjölkprotein, sojaprotein eller äggprotein.

Ekologiskt jordbruk

Detta märke är EU:s logotyp för ekologiskt jordbruk och får användas frivilligt av producenter som uppfyller bestämmelserna i EU:s ekologiska förordning. Konsumenter som köper produkter med denna logotyp kan vara säkra på att minst 95 procent av varans ingredienser är ekologiskt producerade.

MSC

MSC står för Marine Stewardship Council och är den enda internationellt erkända miljömärkningen för fisk och skaldjur. MSC-märkningen gynnar ett hållbart fiske och visar att fisket följer MSC:s regler för att hindra utfiskning och för att skydda den marina miljön. MSC kontrollerar alla delar, från fisket fram till färdig produkt.

Nyckelhålet

Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är till för att hjälpa dig att hitta de hälsosammare alternativen, både när du handlar mat och äter på restaurang. Nyckelhålsmärkta livsmedel är magrare och innehåller mindre socker och salt men mer fibrer än andra livsmedel av samma typ. Genom att välja nyckelhålsmärkt mat kan du alltså enkelt förbättra dina matvanor, vilket i sin tur kan bidra till att du mår bättre både nu och i framtiden.

 • Kött och charkprodukter: Helt kött och köttfärs som är nyckelhålsmärkt ska innehålla minst 50 % kött och får innehålla högst 10 procent fett. Det gäller även köttprodukter med eller utan sås, som korv, köttbullar, hamburgare, köttpålägg, leverpastej, blodpudding med mera. Panerade köttprodukter får däremot inte nyckelhålsmärkas. Köttet ska komma från nötkreatur, svin, får, fågel eller vilt.

 • Fisk och skaldjur: Alla sorters färsk eller fryst fisk, både mager och fet, får nyckelhålsmärkas. Anledningen är att fet fisk innehåller särskilt nyttigt fett som de flesta behöver äta mer av. Exempel på mager fisk är torsk och kolja, medan makrill och lax är feta fiskar. Skaldjur, som räkor, musslor och krabba får innehålla högst 10 procent fett. Det gäller även fiskbullar och andra fiskprodukter. Produkterna får innehålla spad eller sås. Panerade fiskprodukter får däremot inte nyckelhålsmärkas.

Svensk Fågel

Svensk Fågel är en branschorganisation som representerar 98 % av all matfågelproduktion i Sverige. Medlemsföretagen är matfågelproducenter, avelsidkare, kläckerier, uppfödare och fodertillverkare, vilket innebär att hela produktionskedjan för matfågelkött är medlemmar i Svensk Fågel. Märkningen garanterar att:

 • Man följer Svensk Fågels djuromsorgsprogram.

 • Fågeln är född, uppvuxen, slaktad och förädlad i Sverige.

 • Köttet har hög kvalité och är fritt från salmonella.

 • Andrapartsrevision genomförs.